Smaki na Chiński Nowy Rok

150x110

Chiński Nowy Rok rozpocznie się 28 stycznia 2017r. Jak co roku Chińczycy powitają go w rodzinnym gronie przy suto zastawionych stołach, towarzyszyć mu także będą pokazy sztucznych ogni. Według horoskopu przyszły rok należy do Koguta, więc zapowiada się pracowicie. Pozwólmy sobie na pełne zaangażowanie w realizację marzeń, także tych kulinarnych. W tym roku mamy ku temu najlepsze warunki. Realizację marzeń o kulinarnych podróżach proponujemy rozpocząć od kuchni chińskiej.

 

Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki (kiełki sojowe, pędy bambusa, chińskie grzyby i sos sojowy) i smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki. To wszystko nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej Hortex stworzył Mieszankę Chińską oraz Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną i proponuje liczne dania, które można z nich wyczarować.

Kulinarne inspiracje

BÓB PO CHIŃSKU

Lista składników:

Wołowina z Warzywami w azjatyckim stylu

Lista składników:

Przygotowanie: Wołowinę lub indyka podsmaż na 2 łyżkach oleju. Następnie zdejmij z gazu i odstaw. W kubku wymieszaj sosy: ostrygowy, rybny, sojowy i cukier. Chili i czosnek pokrój na drobne kawałeczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zanim się zarumienią dorzuć warzywa i smaż około 5 minut. Dolej mieszanką sosów i smaż około 2 minut. Następnie dodaj podsmażone mięso i całość posyp tajską bazylią i daj jej chwilę, aż zmięknie w sosie. Mięso podawaj z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, ugotowanych wg. przepisu na opakowaniu. Na koniec posyp jeszcze kilkoma listkami tajskiej bazylii i krążkami chili.

 

SAJGONKI

Lista składników:

Marynata:

Przygotowanie:

Mięso pokrój w wąskie paski i włóż do marynaty na 30 minut. Później usmaż je na gorącym oleju, a po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż dalsze 10 minut, lekko przestudź. Dopraw do smaku. Przygotuj papier ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu. Farsz zawiń w papier ryżowy. Zwinięte sajgonki osusz na ręczniku papierowym, a następnie usmaż na kolor złoty.


dostarczył infoWire.pl